20. kesä, 2017

Ketkä tai mitkä ovat ajatusjohtajiamme?

Jotkut ovat ajattelussaan ja ratkaisuissaan suunnannäyttäjiä. Tällaisia organisaatiota tai yksilöitä kutsutaan ajatusjohtajiksi, Thought Leader.

Apple on huippuesimerkki ajatusjohtajuudesta: kännykän voi suunnitella käyttäjien ja designin ehdoilla. Tesla puolestaan näyttää mallia ekologisuuden ja luksuksen yhdistämisessä.

Suomalainen Vincit rakentaa menestystarinansa sisäisen motivaation ja rennon toimintakulttuurin varaan. Supercellin omistajat ja Me-säätiön perustajat näyttävät, miten vaurastumisella voi tehdä hyvää. Muutoksentekijät ravistelevat valtion toimintakulttuuria. CoPassion-hanke osoittaa, että myötätunnolla on energisoiva vaikutus organisaatioihin ja johtamiseen.

Sotessa jos missä on tällä hetkellä tilaus vastaaville pelottomille avauksille.

Entä miltä näyttää yksilövaikuttajien sarja? Esa Saarinen alkoi 90-luvulla puhua yritysjohtajille rakkaudesta. Alf Rehn riisuu johtamisen ja markkinoinnin myyttejä. Marja-Liisa Manka kirjoittaa väsymättä työhyvinvoinnin puolesta. Paola Suhonen toteuttaa tinkimättömästi omaa linjaansa muodin maailmassa. Nimiä on helppo löytää.

Aina joku sanoo ja toimii toisin kuin mitä oppikirjat kuvaavat, ja muut seuraavat heitä.

Se uusi tapa voi koskea tuotteita, palveluita, markkinointia, organisoitumista, johtamista, kulttuuria, yhteistyötä, laatua tai kieltä. Se voi näkyä taiteessa, journalismissa tai vaikka politiikassa, tähtimannekiinina Emmanuel Macron.

Useimmat meistä toistavat sitä, mikä kerran on kehitelty. Jotkut suuntaavat etsimään rohkeasti uutta tapaa ajatella ja toimia. He näkevät syvemmälle ja laajemmalle kuin muut ja vastaavat siihen mitä näkevät.

Ajatusjohtajaksi kasvetaan. Yksilöltä se edellyttää perehtyneisyyttä ja asennetta, organisaatiolta taas rohkeaa ja näkemyksellistä johtajuutta. Steve Jobs kärsi rankat takaiskut, ja Nelson Mandelan reitti oli vielä kivisempi. Epäonnistumiset ovat joskus parhaita kasvattajia.

Ajatusjohtajuuden seinänaapureita ovat esimerkiksi käsitteet mielipidejohtaja ja -vaikuttaja tai tunnustettu asiantuntija. Tässä Denise Brosseaun iskevä kuvaus aiheesta.

Muutama viikko sitten kirjoitin henkisestä johtajuudesta, johtajuuden avarasta ja moraalisesta ulottuvuudesta.  Ajatusjohtajuus on parin piirun verran pragmaattisempi tulokulma tähän oman reviirin rajat ylittävään johtajuuteen.

Eläköön johtajuus.

 

Avainsanat: ajatusjohtaja, ajatusjohtajuus, mielipidejohtaja, henkinen johtaja, johtajuus, vaikuttavuus

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu