21. tammi, 2017

Itseni johtaminen – 11 lyhytajatusta

Ensimmäiset systemaattiset ajanhallintayritykseni tein 70-luvulla. Työskentelin jenkkikuvioissa, ja mentorini neuvoi asettamaan tarkkoja tavoitteita, priorisoimaan ja aikatauluttamaan. Kalenterini oli iso ja komea, sama joita lääkärit käyttivät. Sijoitin sinne kaiken, joskus 15 minuutin tarkkuudella, kaiken. Vessassa käyntejä en merkannut.

Painoin tämän piiskuriohjelmani kanssa vuoden verran, sitten otteeni löystyi. Systeemi sopi monille, mutta minulle ei. Minun kuului saada myös improvisoida. Opin, että psyykeni vaatii ympärilleni hässäkkää.

Seuraavat oivallukset ja havainnot ovat sittemmin auttaneet minua. Yritin jonkinlaisena harjoituksena kirjata sen, mikä on minulle totta:

 1. Unelmat, visiot ja päämäärät ovat tärkeitä, mutta annan niille aikaa. Kun oikea hetki tulee, olen valmis.
 2. Johdan itseäni samalla tavalla kuin toivoisin johtajani johtavan minua. Arvostan autonomiaa, vapautta.
 3. Panostan sisäiseen motivaatioon, siihen mitä kohtaan tunnen suurta vetoa. Siksi kai olen pohtinut arvoja, kutsumusta ja merkityksen ideaa, itseäni auttaakseni.
 4. Yritän pitää vireillä oppimista, opiskelua, harjoittelua. Se voi koskea työtä, harrastusta tai muuta. Usein oppiminen tapahtuu keskustelujen sivutuotteena. Aivot tykkäävät oppimisesta.
 5. Kurinalaisuus astuu kuvaan varsinkin, kun on pakko tehdä jotain, josta en pidä. Parin homman osalta sallin itselleni viime tipan, jolloin urakoin työn pois alta niin nopeasti kuin suinkin.
 6. Tehtäväluetteloita teen, kun asioiden paljous vaatii. Käytän ABC-tekniikkaa. A-asiat ovat niitä, jotka pitää aloittaa ajoissa ja tehdä hyvin tai jotka ovat tärkeitä ja vaativat pikaisen toimenpiteen. C-asiat voivat huoletta jäädä roikkumaan tai kokonaan tekemättä.
 7. Eri elämänvaiheissa tarvitaan erilaista itsen johtamista. Kerran tein vuoden mittaisen intensiivisen luopumisprojektin, kun ymmärsin edessäni olevan suuria muutoksia. Sen aikana aloitin jokaisen päiväni luopumisharjoituksilla. Ne olivat sen vaiheen henkisiä ja hengellisiä harjoituksiani.   
 8. Pyrin joka päivä tekemään jotain rauhoittavaa: pysähtymis- ja reflektiohetki, jotain turhanpäiväistä tai palaveri kävellen tai kafeteriassa. Hyväksyn myös heikkouteni ja paheeni. Luulen, että tätä minun pitäisi oppia vielä lisää.
 9. Yritän huolehtia siitä, että suhteeni kaikkiin olisivat kutakuinkin kunnossa, ainakin ennen pitkää.
 10. Huolehdin fyysisestä kunnostani liikunnan avulla, tavoilla joista tykkään.
 11. Vaalin ajatusta siitä, että elämäni on osa suurta kokonaisuutta, painia Jumalan kanssa. Jumala ei ole rationaalinen valintani, uskoni tai luottamukseni vain tulee jostain. Uuden testamentin Jeesus on radikaaleinta, mitä tiedän.

Parhaiten tunnen olevani kiinni elämisen ja tekemisen juonessa, kun mielessäni on punainen lanka, iso kuva, jotain jota kohtaan tunnen intohimoa. Kun se on mielessä, moni muukin hoituu.

Entä mikä olisi neuvoni kanssaihmisille? Nuorempana minulla oli paljon neuvoja, nyt ei ole. Ei ole yhtä tapaa johtaa itseään, sellaista joka sopisi kaikille. Älä yritä valita tietä. Anna tien valita sinut.

 

Avainsanat: itsensä johtaminen, motivaatio, elämänhallinta, ajankäyttö, tasapaino, oppiminen

Kuva: Pixabay

Kommentit

Tapio Aaltonen

22.01.2017 15:24

Kiitos, Make.

Markku Silventoinen

Hyvin sä vedät

mallikas lista!

21.01.2017 10:17

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu